Bookmark and Share Email this page Email Print this page Print Pin It
Feed Feed

2019 Commercial Design Awards: You've got personality!

Winning commercial building designs reflect the personality of their tenants.

(page 10 of 12)

Goodman Community Center–Brassworks

Best New Development or Renovation–Mixed Use

When describing how much our CDA judges loved the Goodman Community Center– Brassworks project, no superlative seems to be too effusive. The 30,000- square-foot makeover of the nationally registered historic building, once the home of Madison Brass Works, checks off many adaptive-reuse boxes.

“I love buildings that represent layers of history, and this building was a great example of not demolishing an existing building but instead trying to take the most attractive elements of the building, the bones of the building, and bring new life into it,” raves one judge.

Toward that end, the removal of building remnants revealed the raw beauty of the structural bones, and they were incorporated into the design. Masonry walls built in 1918, segmental-arched trusses, and steel-framed roof monitors provided for daylit, open space. Historic brick walls were exposed, and the original roof structure preserved. Barrel vaulted arches in two large, multipurpose areas were reinforced to augment brightness.

One challenge was to work within the required setback and constraints of an oddly shaped, triangular parcel. The design honored and preserved the historic portion of the existing structure while integrating an addition to meet the space needs of the new center. As a result, there are a number of structural details where the old and new building components are woven together. For example, a brick wall displays the original 1918 construction, but an illuminated LED metal art piece prominently features the center’s logo.

Since the old building was located on a brownfield site, remediation was necessary to meet modern standards and provide a safe environment for the center’s community-building activities, which will include a larger food pantry. Rooftop mounted photovoltaic panels feed the electrical system, the Capital City Bike Path is within steps of the facility, and a green roof terrace adds to the building’s sustainable attractiveness. The exterior renovation was an architectural feat in itself, but the interior transformation is unbelievable, states another judge. “They have converted an uninhabitable space into an inviting, friendly, cool space for families in need.”

Project credits

Location: 214 Waubesa St., Madison, WI 53704
Owner/Developer: Goodman Community Center
General Contractor/Construction Firm: Vogel Bros. Building Co.
Interior Design Architect: Eppstein Uhen Architects
Engineers: Snyder & Assoc. (civil); Oneida Total Integrated Enterprises (structural); JDR Engineering (MEP); Ken Saiki Design (landscape)
Photography: C&N Photography
Completion Date: September 2018

(Continued)

« Previous 1  ···  3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 Next »

Add your comment:
Bookmark and Share Email this page Email Print this page Print Pin It
Feed Feed
Edit ModuleEdit ModuleShow Tags

Events Calendar

Edit ModuleEdit Module
Edit Module